
LGBTİQ+ Psikoterapi
LGBTİQ+ bireylerle çalışılan alanlar, bu bireylerin karşılaşabileceği özel sorunlara ve deneyimlere odaklanır ve psikanalitik analiz bu alanda destek sunabilir. İşte bu alanlarda çalışmanın nasıl işlediği ve ne beklenenleri içeren bazı açıklamalar:
Cinsel Yönelim: elli bir cinsiyetteki bireye karşı süregelen duygusal, romantik ve cinsel çekim olarak tanımlanabilir. (Kişinin kendi cinsiyetine ve çekim duyduğu cinsiyete göre adlandırılır.) Cinsel yönelim gelişimi, cinsel yöneliminin farkına varma, cinsel yönelimi adlandırma ve kimlik olarak görmeye başlama, daha sonra da açılma süreçlerini içerebilir.
Kişinin cinsel ve/veya duygusal olarak hangi cinsiyete yöneldiğini, çekim duyduğunu ifade eder. (Kişinin kendi cinsiyetine ve çekim duyduğu cinsiyete göre adlandırılır.)
Cinsiyet Kimliği: Kişinin davranışlarında ve öz-farkındalığında deneyimlediği kadın, erkek, belirsiz veya cinsiyet sürekliliğinin tanımlanan bir yerinde olduğuna dair toplumsal cinsiyet algısıdır (Brierly, 2000). Kişinin kendisini ait hissettiği, özdeşim kurduğu ve beyan ettiği cinsiyettir. Kişi kendini kadın, erkek, gender non-conforming ya da bunlardan hiçbiri olarak tanımlayabilir. Cinsiyet kimliği her zaman doğumda atanan cinsiyet ile eşleşmek durumunda değildir!
Cinsiyet Kimliği: İkili cinsiyet: kadın ve erkek olmak üzere iki cinsiyet bulunduğunu ve her bireyin bunlardan biri olduğunu kabul eden bir düşünce biçimidir.
Non-binary: “iki şeyden oluşmayan, iki şeye işaret etmeyen ve iki şey içermeyen” olarak tanımlanıyor. Ancak en sık gördüğümüz kullanımı, kendisini geleneksel kadın ve erkek kategorilerinin içinde tanımlamayan insanların cinsiyet kimliğini tarif ediyor.
LGBTİQ+’larda Temel konular
Ayrımcılık
Haklardan ve sosyal statüden dışlanma
Toplumun en alt tabakasına itilmek
Ötekileştirme yoluyla hakların görmezden gelinmesi, hak ihlallerinin meşrulaştırılması
Eğitimden, barınma hakkından, «aileden» dışlanma
Homofobi, transfobi
Duygusal ilişkilerin kabul görmemesi, onaylanmaması
LGBT+ bir danışan bu sorunları yaşamıyor da olabilir. Bir senaryo veya ön kabulle yaklaşmamak önemli.
Açılma Süreci: LGBTİQ+ bireyler için cinsel yönelimlerini ve cinsiyet kimliklerini kabul etme sürecine odaklanılır. analist, kişinin bu süreci anlamalarına ve destek sağlar.
Mitler: LGBTİQ+ bireylerle çalışırken, toplumda yaygın olan yanlış inançlar ve mitler ele alınır ve bu mitlerin kişiler üzerindeki etkileri incelenir.
Utanç, Ayrımcılık ve İçselleştirilmiş Homofobi, Transfobi, Bifobi: Bu bireylerin yaşadığı utanç duyguları, ayrımcılık deneyimleri ve içselleştirdikleri homofobi, transfobi veya bifobi konuları üzerine çalışılır.
LGBTİQ+ Cinsel Sağlık: Cinsel sağlık konuları ele alınır ve bu bireylerin cinsel sağlığına yönelik bilgi ve destek sağlanır.
Cinsiyet Uyum Süreci, Hormon ve Cerrahi Tedavi: Cinsiyet kimliği konusunda sorunlar yaşayan bireylerin cinsiyet uyum süreçleri ve hormon tedavileri gibi konularda destek verilir.
Duygusal Destek ve Sınırlar: LGBTİQ+ bireyler, duygusal destek ve sınırlar konusunda çalışarak daha sağlıklı ilişkiler geliştirebilirler.
Akran Zorbalığı ve Aile İlişkileri: Akran zorbalığına maruz kalan veya aile içi ilişkilerde sorun yaşayan bireylere destek sağlanır.
LGBTİQ+ Ailelerle Çalışma: LGBTİQ+ bireylerin aileleri ile çalışarak, aile içi ilişkilerin güçlendirilmesine ve anlayışın artırılmasına yardımcı olunabilir.
HIV Terapötik Yaklaşım: HIV pozitif olan veya risk altında olan bireylere destek sağlayarak, sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olunabilir.
Online psikoanalitik analiz sonucunda, LGBTİQ+ bireyler daha sağlıklı bir kendilik algısı geliştirebilir, duygusal zorluklarla başa çıkmayı öğrenebilir ve daha tatmin edici ilişkiler kurabilirler. analiznin sonucunda, kişilerin kendilerine daha fazla saygı göstermeleri ve toplumla daha iyi bağ kurmaları teşvik edilebilir.
Terapi Süreci
Danışan lgbti̇+ olarak ci̇nsel ki̇mli̇k veya ci̇nsel yöneli̇mi̇ni̇ yok saymaya çalişabi̇li̇r. heteroseksüel olmak i̇çi̇n geldi̇m di̇yebi̇li̇r. bunun bi̇r hastalık olmadığını ve terapi̇de ci̇nsel yöneli̇m ve ci̇nsi̇yet ki̇mli̇ği̇ni̇n tedavi̇ edi̇lmedi̇ği̇ni̇ fakat sıkıntı yaşadığı konuları konuşabi̇leceği̇mi̇zi̇ söylemek önemli̇
İçselleşti̇ri̇lmi̇ş homofobi̇yle çalışmak
Vaka örneği̇: «ai̇lem beni̇ i̇stemeyecek, hayatım boyunca yalnız olacağım bi̇r ai̇le kuramayacağım» di̇yen bi̇r danışan aslında önüne engeller koyuyor olabi̇li̇r, gay olmak eşi̇tti̇r yalnız olmak algısı hakkında deri̇nlemesi̇ne görüşme yapmak gerekebi̇li̇r.
Ruh sağlığı çalışanları ci̇nsel yöneli̇m ve ci̇nsi̇yet ki̇mli̇ği̇ni̇ tayi̇n etmeye, deği̇şti̇rmeye çalışmaz;
Danışana «si̇z aslında lezbi̇yensi̇ni̇z» gi̇bi̇ cümleler kurmak yeri̇ne onun kendi̇ni̇ keşfetmesi̇ne alan açar.
Ki̇şi̇ni̇n kendi̇ni̇ tanıması ve geli̇şti̇rmesi̇, ruhsal bütünlüğünü sağlaması ve toplumsal uyum sorunlarının üstesi̇nden gelmesi̇ni̇ destekler.
Onarım tedavi̇leri̇ adı altında uygulamaların bi̇li̇msel dayanağı yoktur.
Ayrımcılığın farkında olmak ve bununla mücadele etmek
Ruh sağlığı çalışanı olarak kendi̇ önyargılarımızla mücadele etmek
Süpervi̇zyon almak
Geti̇ri̇len konuyu yok saymamak
Eşci̇nselli̇ği̇n hastalık olmadığıyla i̇lgi̇li̇ gerekli̇ bi̇lgi̇lendi̇rmeleri̇ yapmak
Ki̇şi̇ni̇n çevresel koşullarını i̇yi̇ değerlendi̇rmek
Danışanın bulunduğu evreye göre yaklaşmak
Başvuru Konuları
Sosyal kaygılar
Depresyon
Ai̇leye açılma zorluğu
Ai̇le i̇le i̇li̇şki̇ zorlukları
Yaşlılık, yalnız kalacağım düşünceleri̇
Kendi̇si̇ açılmış ama partner kapalı / i̇li̇şki̇sel zorluklar
Yaşam boyu ergen sorunları taşıma
Yakalanma endi̇şesi̇, utanç
Ci̇nselli̇k
Beğeni̇lmeme korkusu, sevi̇lmeme korkusu
Aşık olmak
Travmati̇k ayrılıklar ve i̇lk i̇li̇şki̇ler
Evli̇ ve çocuklu olma
Ci̇nsel ki̇mli̇ğe bağlı travmalar
Farklı yaşlara ve dönemlere bağlı geli̇şen sorunlar
Konuma bağlı sorunlar, i̇ş yaşamında ve eği̇ti̇mde ayrımcılık
İnti̇har ve ölüm düşünceleri
Di̇ni̇ kaygılar ve suçluluk hi̇ssi̇
Yakın i̇li̇şki̇ kuramama